Bøker om spionasje er populært. Det er vel kanskje ikke så rart. En samling spenning (hvor spenningen kunne vært eller er tatt fra virkeligheten) ofte blandet med kjærlighetshistorier og intriger. Alt rørt sammen av en dyktig forfatter. Blir lange kvelder under leselampa av den blandingen.

Det finnes utrolig mange bra bøker om spioner. Mange som ikke er så bra også. Tenkte jeg skulle anbefale noen som jeg mener tilhører den første kategorien. Det betyr ikke at de er bra, men at jeg synes det.

Den første som jeg vil anbefale er boken Spionen som kom inn fra kulden av John Le Carre.  En bok om spioner under den kalde krigen. En bok som forteller om det skitne spillet både fra øst og vest sin side, og enkeltmennesker som betaler prisen. Forfatteren var selv ansatt i Den britiske etterretningstjenesten MI6 i fem år og viser tydelig at han vet hva han skriver om i denne boka fra 1963. Boken er også spilt inn som film med Ricard Burton i hovedrollen.

Nålen, eller Eye of the needle som den heter på originalspråket kom ut 15 år etter John Le carres, Spionen som kom inn fra kulden og var det store gjennombruddet til den engelske forfatteren Ken Follett. I denne boken er handlingen lagt til Storbritannia der en av Nazitysklands beste spioner har avslørt de alliertes planer om D-dagen. På sin tur til Tyskland strander han på en øy hvor et ungt par er bosatt og konfliktene starter. En herlig bok som blander romantikk og spenning på en veldig bra måte.

Vår mann i Havanna kan vel kalles mørk komedie. Skrevet av den tidligere MI6 agenten og forfatteren Graham Green. Boken handler om en støvsugerselger som havner på Cuba hvor han blir vervet som spion for engelskmennene. For å tjene pengene han trenger til livets opphold, og i mangel på informasjon begynner han å sende tegninger av støvsugerdeler hjem til England. Med alt det kaoset det medfører.

Så hvis du trenger litt lesestoff i mørke høstkvelder har du her tre forslag som jeg tror du vil like. Hvis du liker denne sjangeren vel og merke.