Et spionkamera er et kamera som ikke er synlig. Og det er noe som nordmenn vil ha mer av. Men det er også et fenomen, som blir brukt – og misbrukt, vil noen si – i forbindelse med den økte overvåkingen av terrorceller.
I avdelingen for spionkamera finner man gadget, som leder tankene hen på den legendariske Qen i James Bond-filmene.
Hva med en kulepenn med innebygget kamera? Eller det med verdens minste spionkamera, som er på størrelse med – og utformet som – en pakke tyggegummi. Det er bare fantasien som setter grenser.
Markedet rommer mye. Og under spionkamera går også slike kamera som ganske enkelt blir brukt til skjult overvåking av butikker m.v. Dette er ikke den typen som man ser i butikken. Sistnevnte er naturligvis ikke et spionkamera.

Spionkamera gir sikkerhet

Et kamera som øker sikkerheten din. Det er en besnærende tanke for mange. Det kan gi økte kontroll over den private boligen. Enten du bruker et gammeldags sikkerhetskamera – eller et trådløst kamera, som benytter seg av digital billedkvalitet.
Spionkamera kan også benyttes til å overvåke barnepiken. Her skal vi ikke gå inn i de etiske dilemmaene, som det kan føre med seg. Vi vil bare konstatere at du kan kontrollere om barnepiken behandler podene skikkelig. Er hun ansvarlig? Det finnes mange forskjellige slags kamera, som er spesielt konstruert til overvåking i den private sfæren.
Spy gadget er i vekst, folk ønsker kontroll og det kan være fint. Man skal bare huske at det tar tid å se igjennom en film. Og lagt de fleste filmene er dødskjedelige. Men hvis man vet tidspunktet for en hendelse er det selvfølgelig lett å spole frem til det man ønsker å se.
Mange ønsker dessuten å kjøpe et lite bærbar spionkamera. De kan innebygges opptaksystemer – altså de såkalte digital Voice recorderer som journalister bruker.

Ulovlig overvåking

Det blir nå diskutert om man skal tillate bruk av spionkamera på offentlige steder. Mange land benytter det i høyere grad enn Norge, men vi har det også i et visst omfang. Og det viser seg ofte at man kan fange f.eks. voldsforbrytere ved hjelp av denne teknologien. Men hvis vi tillater denne bruken i stort omfang gjør vi oss skyldige i å skape en «big brother samfunn», sier kritikerne.
Har de rett?
Det er vanskelig å svare på og det må være opp til den enkelte å avgjøre. Men et flertall av nordmenn går ifølge en rekke meningsmålinger inn for økt overvåking via spionkamera. I den private sfæren er det lettere å trekke grensen rent juridisk. Man kan nemlig bruke det på sin egen eiendom.

Priser på spionkamera

Man kan få spionkamera fra omkring 300 kr. og oppover. Prisene avhenger av kvalitet og av hvilken form det vedkommende kameraet har. I prinsippet kan alle kamera jo oppdages, slik at det er vesentlig at det dels er godt forkledd. Og dels at det er lite. De fleste spionkameraene er svært små og de har innebygget hukommelse på atskillige Gigabyte. Og de kan ofte ta bilder.
Hvor mye hukommelse, hvor liten, hvor lekker. Ja, det avhenger av prisen.