Det er allerede i det første av Ian Flemmings bøker (Kasino Royal) at James bestiller sin første Dry Martini. «Tre deler Gordons, en del vodka, en halv del Kina Lillet.
Rist den med is og legg til en tynn strimmel sitronskall» sier vår helt etter møtet sitt med CIA-kontakten Felix Leiter.
Kina Lillet er en fransk vinbasert og bitter kininholdig aperitiff som på 80-tallet skiftende navn til «Lillet Blanc«, da den ikke inneholdt kinin lenger.
Det er altså ikke lengre mulig å gjenskape den opprinnelige Bond Cocktailen, men la oss se på hvordan Bond-heltene våre hver og en har håndtert martinien sin.
Sean Connery nupper sin første i filmen «Dr. No» (one medium dryer vodka martini) så her er det farvel til gin, men det er fortsatt sitronskall i, da roomservice ankommer med den.
Australske George Lazenby, som bare fikk en Bond-film, fikk ikke lov å bestille sin egen cocktail, det fikser skurken Marc-Ange Draco som imidlertid har vett nok til å legge til det legendariske «shaken, not stirret».
Bond-playboyen Roger Moore bestiller heller ikke sin egen Martini, men har i tre filmer fått den servert av henholdsvis den vakre KGB-agenten Anya, den brasilianske kontakten Manuela og Octopussy, mens amerikanske Timothy Dalton primært bælmer Bollinger champagne. Han får imidlertid også martini i filmene sine, hvorav den ene blir drukket av Bondbaben Pam Bouvier i «License to kill».
Det er vesentlig mer Martini-bunn og britisk gentleman i Pierce Brosnan som får mange cocktails. Med klassisk Bond-humor konstaterer Pierce også tørt om bord på en temmelig turbulent flyvning at det var heldig han bestilte drinken sin ristet.
Daniel Craig bestiller sin første martini akkurat som i Ian Flemmings bok, ved et kasinospill, og dermed er Dry Martini-ringen nesten sluttet, inntil han nærmest Bond-blasfemisk snerrer mot en bartender med et «Do I look like I give a damn?», da han blir spurt om «Shaken or stirred?» Hvordan kan han få seg til å gjøre det?
Denne oppskriften nærmer seg Ian Flemmings opprinnelige, men har en tvist, for å kompensere for forskjellen mellom Kina Lillet og Lillet Blanc. Dry Martini
er den ideelle pre-dinner cocktailen, senere på kvelden har du sikkert lyst på noe mildere, men den nesten rene stramme alkoholen med en liten touch av bittert og søtt er bra for å skjerpe appetitten.
Oppskriften:
- 1.5 cl god vodka.
- 2.5 cl. tørr og bitter gin.
- 1 cl. Lillet Blanc
- 1 ts olivenlake fra grønne olivener med piment
- 1 stenk angostura bitter
- 1 lang strimmel sitronskall (bare det gule)
Putt alle deler i en shaker og rist lenge med massevis av is.
Sil direkte i et cocktailglass og server uten pynt, oliven, sitronskall, paraplyer eller annet.
Det er en cocktail og ikke en fruktsalat.