Å lytte til andres samtaler, uten at vedkommende visste det, har sannsynligvis blitt gjort i hele menneskehetens levetid. Da man før i tiden skulle lytte seg til de siste ryktene i bygda krevde det at man selv var til stedet i samme rom som samtalen foregikk, eller stod godt plassert utenfor det åpne vinduet. Med moderne teknologi blir hemmelig avlytting lett som en lek – alt du trenger er en skjult mikrofon med sender som kan fange opp lyden, og en mottaker for å lytte til de hemmelige samtalene.

Tyvlytting er en essensiell del av det å være en spion. Det er ikke mange år siden at store deler av den russiske og tyske befolkningen var ofre for statens spioneringer. Mistenkelige borgere fikk rommene sine avlyttet uten at de hadde en fjerneste aning om det. I Norge i dag kan det føre til strenge straffer for å avlytte noens telefonsamtaler eller andre konfidensielle samtaler som du selv ikke er en del av, noe du bør tenke på dersom du har planer om å foreta en romavlytting.

Med en skjult mikrofon blir romavlytting en enkel sak. Du behøver ikke å være til stedet selv en gang, du kan feste mikrofonen med senderen på et godt skjult sted i rommet, og sitte noen kilometer lengre unna og fange opp samtalen. Det er også mulig å feste mikrofonen på kroppen din. Da kan en bekjent av deg sitte i et annet rom med et headsett og lytte til det som blir sagt. Kanskje får du onkel politi med på laget og avslører hvem det var som stakk av med iPaden din? Slike skjulte mikrofoner med FM-sendere har ofte god rekkevidde. Er det ikke nok med skjult mikrofon får du også enheter med skjult kamera.

Som nevnt bør man være varsom når man foretar en romavlytting. En ting er å tyvlytte til sin kjære mens hun flørter med andre menn, kanskje ikke moralsk riktig, men sannsynligvis ikke straffbart. Men man kan med dette spionutstyret utføre svært morsomme pek på kompisene sine. Kanskje kan du tyvlytte på noen før du snakker med dem, og være litt mer forutsigbar enn vanlig? Med riktig spionutstyr blir du ikke bare en ekte detektiv – du kan til og med bli spåkone.

Skal du kjøpe deg en mikrofon med FM-sender bør du passe på at det følger med utstyr som kan motta signalene – hvis ikke er du gjerne like langt. Og hvis du lurte, så vil som regel ikke vanlige radioer kunne ta inn signalene som sendes ut. Dette er fordi det meste av utstyret vil sende ut for svake signaler til å kunne plukkes opp.