I dag finnes det mye avansert utstyr for å avlytte hemmelige samtaler i andre rom. Før i tiden måtte de bruke «kopptelefonen» for å høre hva som ble sagt, og noe av utstyret vi bruker i dag fungerer i stor grad på samme måte. Med en klassisk romavlytter plasserer du enheten mot veggen eller gulvet til det rommet du ønsker å høre samtaler fra – og kobler til et par hodetelefoner. Ganske enkelt igrunn, men svært effektivt, akkurat som en leges stetoskop.

Avlytteren plasseres altså bare mot en flate i det rommet du befinner deg i. En slik romavlytter kan brukes til å fange samtaler enten det kommer fra rommet ovenfor, på siden av eller under rommet du befinner deg i. Dette gjør utstyret optimalt for å tyvlytte til samtaler i rom du ikke vil ha adgang til å plassere en mikrofon i, og enda vanskeligere å avsløre. Krever jo selvsagt at du selv er veldig nær offeret ditt, med andre ord ikke det optimale utstyret for den nervøse spionen.

Om du ikke skal bruke romavlytteren med spionformål er det om ikke annet en svært morsom gadget. Bor du i leilighet kan du bruke den til å lytte til hva som skjer hos naboen under deg. Kanskje er det en heftig krangel på gang, som kan gi rom for god underholdning. Sleipt? Ja. På grensa til ulovlig? Tja. Romavlytteren kan også brukes til å finne ut om barna dine virkelig har lagt seg, uten at du trenger å bryte deg inn på rommet. Lytt igjennom døren om TV-skjermen står på!

Det er alltid irriterende når du ringer på hos noen og døren ikke åpnes. I alle fall om du er ganske sikker på at vedkommende faktisk er hjemme. Med en avlytter kan du enkelt avsløre «vennene» dine – du plasserer den bare mot ytterdøren og lytter til hviskingen som foregår på innersiden av døren. Der var det visst noen hjemme ja …

Avlytteren høres kanskje avansert ut, men egentlig dreier det seg om enkel teknologi. Lyd beveger seg som kjent i bølger. Bølgene treffer veggen i offerets rom, og ved hjelp av en sensitiv lydsensor i utstyret blir bølgene såpass forsterket at de kan fanges opp igjennom selv tykke betongvegger. Du vil neppe høre hva som blir sagt på innsiden av et bankhvelv, men den vil fungere i de fleste andre rom.

Enkelte romavlyttere kommer også med opptaksfunksjon. Dette kan være svært nyttig dersom du ikke bare skal leke deg med avlytteren, men er avhengig av å sikre deg håndfaste bevis. Slike romavlyttere har blitt brukt i mange profesjonelle sammenhenger til å avsløre ulovlige handlinger. Som kjent vil ikke en skurk alltid innrømme sine ugjerninger mens det er andre til stedet i rommet – derfor er det lurt å sikre seg samtalen på tape.