Bilde: Pexels

Det finnes mange mobil applikasjoner som er designet for å hjelpe oss mennesker i hverdagen. Etter hvert som teknologien stadig blir mer og mer avansert er det også blitt vanlig å bruke applikasjoner som kan gjøre ting man tidligere måtte spørre helsepersonell eller politi om å utføre på dine vegne.   

Mobilen blir stadig viktigere

Mobiltelefonen, og spesielt smarttelefoner, blir stadig viktigere i hverdagen vår. Før var det slik at man måtte ha en datamaskin for å få tilgang til informasjon, kommunikasjon og spill på nett, men i dag er det mulig å gjøre alt dette via smarttelefoner. Nye teknologier har gjort det mulig å benytte seg av ting som «instant-gaming», ergo at du ikke må laste ned noen programvare før du begynner å spille. Dette vil si at applikasjoner som tidligere måtte lastes ned på datamaskinen nå er tilgjengelige direkte i nettleseren på mobilen. Et annet eksempel er at de fleste nettaviser og nyhetssider har optimert nettsidene sine slik at det er mulig å få tilgang til disse direkte via nettleseren på mobilen, det samme gjelder for øvrig også videostrømmetjenester som Youtube og musikkstrømmetjenester som Soundcloud. Alt dette har gjort at smarttelefonen nå på mange måter utspiller samme rolle som datamaskinen tidligere gjorde. 

Samtidig spiller også applikasjoner en viktig rolle. Det er nemlig ofte slik at mange personers eneste tilknytning til internett er for eksempel en Facebook-applikasjon. Dette blir også understreket av det faktum at Facebook har satt seg som mål å tilby internett til hele verden,  også i områder som aldri før har hatt internettilgang. I disse områdene er det uvanlig å ha datamaskiner, derfor investerer folk oftere i billigere smarttelefoner hvor de kan bruke applikasjoner, som Facebook eller Instagram, for å få kontakt med resten av verden.

I tillegg kan man nå benytte seg av mobiltelefonen for å gjøre hverdagen tryggere. Eksempelvis er det mulig å holde øye med demente foreldre,  eller leke detektiv for å finne en stjålet eller mistet telefon, ved hjelp av sporings-apper. Det er helt klart at disse applikasjonene hovedsakelig ble utformet med hverdagslige hensyn i tankene, men faktum er at man også kan bruke disse applikasjonene til å bli en liten «James Bond» og holde øye med familie og venner. 

Connect​

Bilde: Pexels

Applikasjonen ved navn «Connect» lar deg bruke din Apple-enhet til å holde øye med familie og venner på sosiale medier. Vanligvis er en persons informasjon spredt utover mange forskjellige plattformer og enheter, som for eksempel Facebook, LinkedIn, Twitter og Instagram. Denne appen samler all denne informasjonen et sted slik at du kan holde øye med dine venner og families digitale oppførsel på alle kanaler. Du kan også på denne måten finne ut hvor de befinner seg, siden de fleste av disse plattformene har lokasjonsinnstillinger som viser hvor de er når de logger inn. Den andre personen må ikke ha installert «Connect» for at dette skal fungere, og må ikke motta noen invitasjon fra applikasjonen. Ergo, trenger ingen å vite at du holder øye med dem!

Find My Friends

Den neste applikasjonen kan brukes både av de med iPhone eller Android-enheter. «Find My Friends» gjør at du kan holde øye med ektefellen din eller barnet ditt når denne personen forlater hjemmet og drar til skolen eller til arbeid. Om du for eksempel mistenker at ektefellen din har en affære, så kan denne applikasjonen fortelle deg om personen drar et annet sted enn det personen har gitt deg inntrykk av. Applikasjonen vil vise alle dine kjente og kjære på et kart slik at du kan holde øye med hvor de befinner seg og hvor de er på vei. På denne måten kan du dermed se om ektefellen din drar dit hvor hun eller han sa at de skulle.

Trick or Tracker 3.0

Bilde: Pexels

Det virker som vi stadig lever i en farligere verden, og foreldre ønsker forståelig nok å holde et vaktsomt øye med hvor barna befinner seg. Wayne Irwing, CEO av Laguna Niguel og firebarnsfar, har av denne grunn utviklet «Trick or Tracker 3.0». Denne applikasjonen kan brukes av opptil syv familiemedlemmer samtidig, og må bli lastet ned på både foreldres og barnas smarttelefon. Denne applikasjonen kan for eksempel sende en advarsel til barnet via tekstmelding om barnet beveger seg ut av et forhåndsbestemt område. Applikasjonen vil også sende notifikasjoner til foreldrene når barnet er kommet trygt hjem igjen. Programmet finner smarttelefonen ved hjelp av geo-lokasjonsdata fra tekstmeldinger og vil sende informasjon om hvor personen befinner seg hvert femtende minutt. Irving forteller også at denne informasjonen kan brukes til å holde tritt med hvor et barn befinner seg om det verste skulle skje; en kidnapping. Denne applikasjonen kan brukes på både iPhone og Android, og er faktisk gratis!

Phone Tracker

Den moderne familien er ofte en travel familie hvor alle har ulike tidsskjemaer og avtaler de skal rekke. Den moderne arbeidsplassen handler om å effektivisere så mye som mulig slik at de ansatte jobber så smart og effektivt som mulig. «Phone Tracker» gir deg muligheten til å spionere litt på både familie og ansatte, og dermed sørge for at de gjør som de sier de skal gjøre, og sørger for at du vet om dine ansatte jobber så effektivt som mulig! Denne applikasjonen kombinerer kartteknologi og GPS-teknologi slik at du kan spore din egen og andre sine smarttelefoner. Applikasjonen trenger ikke engang å være åpen på telefonen for at den skal fungere, og den kan lokalisere en annen persons bevegelser innen de siste 24 timene, og den er såpass treffsikker at den finner andre mobiler med en treffsikkerhet på 10 meter! Du kan også programmere denne til å oppdatere bevegelsene til familie og ansatte fra hver andre minutt, opptil hver time. Allikevel må begge personene laste ned applikasjonen og godta at sjefen eller ektefeller holder øye med dem. Ergo, kan det hende at du må overtale dem først.

I denne moderne verden er det altså beviselig mulig å omgjøre smarttelefonen dine til et spion-verktøy. Du kan både bruke disse applikasjonene til gode formål, som å passe på venner og familie, men du kan også bruke disse applikasjonene til å avsløre affærer, tyverier eller andre svik. Det virker som om det ikke er så farlig hvilken smarttelefon du har, siden alle smarttelefoner har muligheten til å laste ned spion-applikasjoner. Det viktigste er dermed å velge den riktige applikasjonen!