kyprosDen britiske EU-ministeren David Lidington avviste i går å enten bekrefte eller avkrefte rapportenesom har versert i britisk presse om at 14 undersjøiske kabler som passerer gjennom Kypros ble tappet av den britiske ekvivalenten til CIA; GCHQ.

Den rennomerte avisen The Telegraph rapporterte at kablene, som strekker seg til Midt-Østen, Nord-Afrika og Europa, ble tappet, slik at etteretningsbyrået fikk tilgang til «titalls millioner av e-poster, telefonsamtaler, direktemeldinger og annen webbaserte trafikk».

I svaret til Kypros, sa Liddington: «Jeg er sikker på at du vet at det er en lang tradisjon for den britiske regjeringen å aldri kommentere driften av sikkerhets- og etterretningsorganer.»

Liddington sa imidlertid at han ville klargjøre to punkter: Det første var at Storbritannia hadde en veldig klar ramme av loven som binder hva dens etater er i stand til å gjøre, og fører kontroll med aktiviteten. Det andre punktet som han ville gjøre klart var at han trodde det fantes mennesker i alle land i Europa som er sikrere og trolig er i live i dag på grunn av det som er gjort av sikkerhets- og etterretningsorganer i kampen mot terrorisme over hele verden.

The Telegraph baserte mye av informasjonen ble hentet fra dokumenter lekket av den amerikanske varsleren og tidligere NSA ansatt Edward Snowden.

«Sjøkabelkartene viser at Kypros er i sentrum av en rekke fiberoptiske sjøkabler, noe som gjør det til et naturlig område for å spionere på Øst-Middelhavet og Midtøstens kommunikasjons linjer, » stod det i en rapport som ble formidlet tirsdag fra WikiLeaks. «Til sammen er over et dusin strategiske kabler tilgjengelige på Kypros og flere er planlagt,» ble det lagt til.

Den sa britene var i stand til å overvåke de undersjøiske fiberoptiske kabler på grunn av en avtale utarbeidet med Kypros rundt tiden øya ble selvstendig i 1960. Spesialistingeniører bruker «passive optiske splittere» for å tappe kablene som kommer i land på Kypros, og så sende videre informasjon til Ayios Nikolaos-stasjonen, i følge rapportene.

Også amerikanske spioner skal angivelig være utplassert på Kypros-basene, ifølge et dokument lekket av Snowden som ble publisert av den tyske avisen Süddeutsche Zeitung. I ettertid har teleselskapet CYTA sagt at det hadde en rekke sikkerhetstiltak på plass for å forhindre og avdekke dets utstyr fra å bli tuklet med, og at strenge regler var på plass for å sikre at personlige data var beskyttet.

«CYTA opererer under et strengt EU- og internasjonalt regelverk som beskytter personopplysninger om sine kunder og har ikke deltatt i noen aktiviteter som er i strid med disse reglene», sa talsmann Lefteris Christou på vegne av teleselskapet. De eneste tilfellene når det statseide teleoperatør er pliktig til å dele personopplysninger, la Christou til, er når alvorlige forbrytelser er begått, lover er brutt, eller i saker av nasjonal sikkerhet og minimum en ransakingsordre må være utstedt av en domstol.

Utenriksminister på Kypros, Ioannis Kasoulides sa i går at han ikke hadde kjennskap til slike fenomener, og hadde ikke fått noe informasjon om saken fra den forrige administrasjonen.