Ingenting er som en god spionfilm, gjerne på kino, og da aller helst en film med den berømte agent 007, eller James Bond som han også heter. Men visste du at flere av filmene har hentet inspirasjon fra virkeligheten? De har faktisk det, og til og med Ian Flemmings spionfigur James Bond skal ha sitt opphav fra en virkelig agent, som Flemming møtte på et kasino i Lisboa under krigen. Popov het han, og hadde flere likhetstrekk med den James Bond vi kjenner fra lerretet i dag. Han hadde stil, var rik, høyt utdannet, og arbeidet som dobbeltagent, minst like mye for spenningens skyld, som for sin overbevisning.

Riktignok reiste han ikke i verdensrommet eller bekjempet ondet vitenskapsmenn som ville overta verdensherredømme, men satte likevel spor etter seg i agentverdenen.

Flere av James Bond-filmene inneholder også andre elementer fra virkeligheten, for eksempel er trikset med å lokke folk i feller med vakre kvinner og champagne et velkjent triks i spionverdenen, faktisk så kjent at det har sitt eget navn, «the honey trap», eller «honningfellen» på godt norsk.

Også flere av agent 007’s skremmende drapsutstyr finnes i virkeligheten, blant annet skoene med forgiftet spiss som vises i filmen «From Russia With Love» både finnes og er etter sigende blitt brukt, i 1978 da en profilert bulgarsk kritiker av den kommunistiske staten ble tatt av dage.

På den andre siden, er det en del ting som skjer i disse filmene som nok ikke kunne ha skjedd i virkeligheten. For eksempel er det lite trolig hemmelige agenter driver og reiser rundt i verdensrommet, og like lite trolig er det at det finnes skruppelløse vitenskapsmenn med ambisjoner om å enten ødelegge eller overta verden. Disse historiene hører nok fantasien til, men blir ikke nødvendigvis dårligere av den grunn.