Spioner finnes på Internett, og de er ute etter din data.

De siste årene har det kommet stadig flere nyheter om brudd på datasikkerhet, hacking og overvåking av hva personer gjør på Internett. Mange er derfor mer bekymret i dag enn tidligere for at andre skal få tilgang til sine private filer og bilder, samt søkerhistorikk og privat informasjon som kan finnes på Internett. Kriminelle og andre utvikler også stadig nye metoder for svindel og bedrageri. Tenker man over hvor mye informasjon man legger igjen på Internett er det faktisk god grunn til å forsøke å beskytte seg.

Det finnes flere gode tips til hva man bør gjøre for å sørge for at aktiviteten din på Internett holdes så privat som mulig. Et av de beste rådene er å alltid sørge for å ha et oppdatert antivirusprogram som ved jevne mellomrom utfører søk på PC-en din.

Lag gode passord og ikke gi ut private opplysninger

Et annet godt råd er å velge gode passord som ikke er enkle å gjette for uvedkommende. Siden man gjerne har mange passord på mange forskjellige nettsider og programmer kan det være vanskelig å holde oversikt over dem alle. Det vil derimot lønne seg i lengden å ha sterke passord og bruke tall, tegn og både store og små bokstaver for å unngå at noen kommer seg inn på kontoene dine.

Man bør også være forsiktig med hvem man snakker med på nett. Spiller man for eksempel ulike typer live-spill der man chatter med fremmede, bør man aldri gi ut personlig informasjon om seg selv. Man kan derimot gjøre noen enkle grep for å være på den sikre siden som å alltid bruke nettsider som virker troverdige og er godt kjente på markedet. Et annet godt tips er å huske på det velkjente uttrykket som sier at dersom noe virker for godt til å være sant, så er det ofte også det.

Ikke la nettsteder «huske» viktige detaljer

Man bør heller aldri krysse av for at nettsteder skal «huske» passordene dine eller kredittkortet ditt da dette kan gjøre deg sårbar for hacking, identitetstyveri og kredittkortmisbruk. I dag er det også svært mange som benytter e-post og telefon i forsøk på svindel og å få tak i privat informasjon. Man bør derfor være forsiktig med å svare på telefon dersom det er et nummer man ikke kjenner igjen og heller ikke ringe tilbake. Får man e-post fra noen som utgir seg for å være noen andre bør man også alltid sjekke den originale mail-adressen e-posten har blitt sendt fra.

Husk å beskytte deg også når du bruker mobilen

Er du på mobilen kan du gjøre tiltak som å ikke gi applikasjoner tilgang til å vite hvor du befinner deg. På denne måten begrenser du hvilken informasjon som er tilgjengelig om hvor du beveger deg og oppholder deg og du vil være mindre sårbar.

For å beskytte søkerhistorikken sin og hvilke sider man besøker kan man ved jevne mellomrom slette søkerhistorikken på søkemotorer, og cookies som har blitt lagret av nettsteder. Man kan også velge å bruke VPN dersom man vil ha enda bedre beskyttelse.