falsk-overvakningsskamera-1Det verste en innbrudstyv kan tenke seg til (bortsett fra å bli tatt på fersken) er at ansiktet skal fanges på tape. Derfor blir overvåkningskameraer brukt på alle steder hvor det er risiko for tyverier, enten det er i banker eller på bensinstasjoner. Men er det alltid nødvendig at kameraet alltid fungerer for å skremme tyven – eller holder det med noe som ser ut som et overvåkningskamera?

Fotoboksen har kommet for å bli på norske veier, selv om den er relativt forhatt av mange bilister. Men den gjør nytten sin. Til og med har det vist seg at mange av fotoboksene har vært tomme på innsiden, altså har de kun sett ut som fotobokser. Uvitende bilister har naturligvis senket farten på grunn av disse, så de har fungert selv om de har vært «falske». Riktignok har de som faktisk kjørte for fort sluppet billig unna, men den forebyggende effekten er det ikke noe å si på.

På samme måte vil et falsk overvåkningskamera gjøre nytten hjemme hos deg. Du vil ikke kunne identifisere skurken i etterkant, men så snart innbruddstyven oppdager at du har overvåkningsteknologi vil han sannsynligvis prøve seg hos naboen din i stedet. Du har gjort hjemmet ditt langt mindre attraktivt for potensielle skurker.

Tre eksempler på kameraer:
Falsk overvåkningskamera 1
Falsk overvåkningskamera 2
Falsk overvåkningskamera 3

Ettersom kameraet ditt ikke har noen teknisk funksjon bør du tenke deg om to ganger før du plasserer det ut. Om tyven først har kommet seg inn i hjemmet vil han kanskje oppdage kameraet såpass sent at han tror han er blitt filmet, og da allikevel stjele noe, uten at du vil ha sjanse til å finne ut hvem han er. Dermed er det kanskje lurest å plassere det utenfor huset, gjerne foran inngangsdøren slik at du gjør det tydelig for uvedkommende at stedet er overvåket. Skulle han da bestemme seg for å heller ta seg inn et vindu kan du plassere et ekstra kamera i nærheten av det.

En av fordelene med et falskt overvåkningskamera er at du slipper å tenke på lovligheten rundt det. Dersom du skal filme i ditt eget hjem har du stort sett alle rettigheter, men å plassere et falskt overvåkningskamera på kontoret eller et offentlig sted er langt lettere enn å plassere et ekte et, som vil kreve en hel del tillatelser og styr.

Å ha overvåkningskamera hjemme er kanskje ikke helt normalt i Norge. Dermed bør du tenke på utseende til det falske kameraet du skal skaffe deg. Skal det se ut som et typisk kamera, eller skal det være med bevegelsessensor? Skal det være stort og synlig (og samtidig gi vennene dine en følelse av å bli overvåket) eller være litt mer diskré? Det fins mange forskjellige falske overvåkningskameraer på markedet.