Dirkesett kommer i mange varianter, bestående av helt passe til svært mange redskaper, både manuelle og som dirkepistoler. Det finnes spesialredskaper for ulike låser og alle redskapene har sin spesielle funksjon. Et dirkesett kan bestå av kun 3 forskjellige deler til nærmere 30. Men de som har dirking som sitt ekspertfelt er her relativt samstemte – med litt trening så bør du klare å dirke de fleste låser med et dirkesett på mellom 5 til 10 deler. Fordelen med å bruke klassisk dirking fremfor avanserte dirkepistoler er at dirking sjeldent etterlater seg noen spor. Man skal være veldig kraftig i fremgangsmåten for å ødelegge en lås ved tradisjonell dirking, mens en dirkepistol fort kan ødelegge hele mekanikken.

Målet med å dirke en lås er å feste de ulike pinnene i sin korrekte stilling. For å få til dette må man kunne bruke flere redskaper samtidig. Man bruker for eksempel en momentnøkkel til å vri rundt selve låsen når alle pinnene er i posisjon, mens en «rake pick» er det vanligste redskapet for å justere pinnene til sin korrekte posisjon. Med denne behøver man bare å føre dirken i hurtige bevegelser til hver pinne har funnet sin posisjon. Et mer avansert verktøy er diamantplukkeren. Denne er vanligvis representert i et dirkesett og brukes til å plukke en pinne av gangen.

Dirking er gjerne forbundet med kriminelle handlinger. Det er ikke så rart – for under inbrudd ser man gjerne at låsen har blitt dirket opp. For å sikre seg mot dette blir moderne låser produsert med en ekstra sikring. Disse sikkerhetspinnene aktiveres dersom man prøver å stikke noe annet enn den originale nøkkelen i låsen. Da blir hele låsemekanikken snudd på hodet, og forhåpentligvis gjort såpass mye vanskeligere for skurken at han gir opp. Litt kjipt om det er du som prøver å dirke deg inn i ditt eget hjem, da.

De fleste land i Europa har ikke noen lover som begrenser besittelsen av et dirkesett. Det gjelder også Norge. Men vær advart – plukker du på noen andres låser, så kan du kjapt risikere streng straff. Ikke la fristelsen bli for stor, men hold deg heller til hobbydirking. Kanskje vi da ser vi deg på det årlige dirketreffet i Las Vegas?

Bestill dirk her