En dirkepistol er rett og slett et redskap som kan brukes for å åpne de fleste moderne låser, uten at du har den originale nøkkelen, og er den mest populære av alle typer dirker. Dirkepistolen ser ut som – ja – en pistol, men den har en metallstang ytterst på tuppen. Det er denne stangen som gjør jobben når man stikker den inn i låsen. Alt du behøver å gjøre er å trykke på avtrekkeren når stangen er plassert godt inne i låsen.

En lås består av ulike pinner som er laget i ulike høyder. Vanligvis vil det kreve en unik nøkkel med et støpt mønster som passer alle disse høydene for å låse opp låsen. Dirkepistolen vil i et kjapt rykk presse alle pinnene oppover, slik at låsen kan åpnes. Fjærene som vanligvis holder pinnene nede vil bli trykket opp, slik at det også er stor sjanse for at låsen kan bli helt eller delvis ødelagt under prosessen.

Et dirkesett kan være veldig greit å bruke for å åpne låser, men det vil kreve mye trening og vil sjelden være like effektivt som en dirkepistol. Dermed er dette den beste reserveløsningen for den som ikke gidder å trykke opp x antall reservenøkler, eller risikere å bruke lang tid på å dirke opp døren. Ettersom vi i Europa nærmer oss en standardisering av låstyper vil dirkepistolen fungere på de aller fleste låser. Låser på biler kan være litt spesielle slik at den ikke alltid vil gjøre jobben her.

Er dirkepistolen lovlig i Norge? Ja, du kan eie en dirkepistol uten problemer. Men så snart du bruker den på andres låser enn din egen så er du plutselig på feil side av loven. I flere land i Europa er det ikke lov å verken eie eller bruke en dirkepistol uten tillatelse fra staten.

Visste du for øvrig hvorfor dirkepistolen ble oppfunnet? Den ble laget for å bistå politiet slik at de enkelt kunne komme seg inn låste dører i nødsituasjoner. Tidligere ble vanlige dirketeknikker brukt, men det tok for lang tid slik at inntil dirkepistolen ble oppfunnet så var det mer effektivt å sparke inn hele døren. Litt billigere å bytte enn ødelagt lås iforhold til en ødelagt dør.