Såkalte dashcam har blitt veldig populære det siste året. Filmer fra slike bilkameraer har fått sitt gjennombrudd på YouTube, mye grunnet uvettig og rar kjøring i Russland. Der er det veldig vanlig å dokumentere kjøring med dashcam fordi trafikkreglene brytes hele tiden.

Et dashcam er et kamera som filmer det som skjer foran frontruta på bilen. Det kan festes i dashbordet (derav navnet) eller det kan festes med sugekopp oppe på frontruta. Noen kameraer har to linser og filmer både fremover og bakover. Mens de fleste har en linse og filmer i bred vinkel fremover.

Verdens mest solgte dashkamera er solgt i flere millioner eksemplarer verden over og veldig mange av youtube-videoene er filmet med et slikt.

Et slikt kamera regnes av forsikringsselskapene som et nyttig verktøy, man kan bevise hvem som har skyld hvis det skjer en ulykke, noen dashkameraer har også bevegelsessensorer som gjør at de starter hvis bilen står parkert, det betyr at evt. hærverk på bilen kan bli avslørt. Forsikringsselskapene vurderer om de skal gi rabatt til bilførere som har et dashkamera installert i bilen sin.

For yrkessjåfører er dette en billig forsikring mot å få skyld i uhell som andre har skyld i. Yrkessjåfører får ofte urettmessige anklager mot seg og har ofte ingen mulighet til å slippe unna skyld fordi det står ord mot ord. Med et kamera vil man feie all tvil av banen. Dashkameraene blir stadig mer populærer blandt yrkessjåfører fordi de nyeste starter å filme automatisk ved oppstart av motor og skrur seg av når motoren stanses. Kameraene filmer også i loop slik at de starter å filme på nytt etter en viss tid, overskriver altså gammel film, slik at man ikke går glipp av noe.

https://www.spyworld.no/products-page/overvakning/