I Norge er det stort sett kun politiet som har fastmontert kamera i bilen. Man skjønner jo hvorfor de har det – for å bevise at den siktede utførte noe ulovlig i trafikken, eller i nærheten av politibilen. Men det kan være greit for den vanlige mannen i gaten å ha montert et bilkamera i sin private bil. Nettopp av samme årsak. Det er fort gjor å bli involvert i en ulykke som nødvendigvis ikke var din skyld, men hvor den andre sjåføren er av samme oppfatning. Uten vitner er det intet annet enn et bilkamera som kan bevise hva som egentlig skjedde.

bil-kamera-vindu-5Korrupt politi i Norge er ikke veldig vanlig, men man vet aldri hva man støter på i land som Russland. Her har det blitt så nødvendig at mange ikke tør å kjøre bil uten å ha et kamera montert i bilen. Nylig var det en situasjon som spredte seg i medier over hele kloden. En russisk sjåfør ble stoppet av en korrupt politibetjent for å ha kjørt på rødt lys. Når sjåføren opplyste politimannen om at han hadde et kamera rullende i bilen, ombestemte betjenten seg kjapt og lot den uskyldige sjåføren kjøre videre. Det ble ingen bonus på denne politimannen, som allikevel helt sikkert fikk fortsette i jobben sin.

Et bilkamera festes enkelt fremst i bilen, enten i taket eller rett på frontruten ved hjelp av en sugekopp. Du justerer kameraet slik at det filmer det samme som du ser fra førersetet og filmen lagres på en minnebrikke. Sannsyligheten for at du støter på korrupt politi er ikke alt for stor, men selv en politibetjent kan ta feil. Kanskje er det du som uskyldig blir tatt for å kjøre på rødt lys eller for å ha gjort en annen trafikkforseelse. Når du legger frem beviset fra kameraet ditt og slipper å betale den enormt dyre boten du fikk sparer du fort inn pengene du brukte på å kjøpe kameraet.

Filming i bilen kan også være lønnsomt dersom du ofte parkerer i parkeringshus eller på andre trange parkeringsplasser. Du kan la bilkameraet filme mens du er inne og shopper, og når du oppdager at noen har etterlatt en dyp bulk i siden på bilen din uten å etterlate seg noen form for unnskyldning, så har du fanget både registreringsnummer og identitet på vedkommende. Da kan du fort spare mye arbeid og dyre forsikringssummer – og ikke minst få meldt inn en uærlig sjel til politiet.

Hvis du skal kjøpe deg bilkamera bør du sjekke at det kan automatisk aktiveres når bilen startes eller stoppes. Kjører man mye vil man garantert glemme å aktivere kameraet for hver tur, og kanskje filmer man da ikke når ulykken skjer. Samtidig er det greit hvis det slutter å filme automatisk slik at man slipper å fylle minnekortet med stillestående video.