I dagens samfunn er det fort gjort å bli et offer for spionering. Teknologien har i dag kommet så langt at avansert spionutstyr er ikke lenger forbeholdt profesjonelle aktører innen faget spionasje. Spionkameraer, avlyttingsutstyr og spionprogram for å overvåke datamaskinen er storselgere, ikke minst på internett. I varierende kvalitet og prisklasser selvfølgelig.

Og oppstår det et marked for denne typen utstyr, så oppstår så klart veldig fort et marked for å beskytte seg mot spionasje. Så hvordan kan du finne ut om kjæresten din eller sjefen din overvåker deg.

Klassikeren er vel en privatetterforsker som følger deg. Så hvis du får øye på en som stadig dukker opp på samme steder som deg, kan det jo være grunn til å sjekke litt nærmere. Det er naturlig at de samme menneskene dukker opp på samme tog hver morgen du er på vei til jobben. Men hvis samme personen dukker opp på bussen akkurat de samme dagene som du velger buss istedenfor tog…

En spion som følger etter deg vil nok bli mistenksom og føle seg avslørt hvis du stadig snur deg for å sjekke om han er bak deg, så et par solbriller av typen med speil bakover kan jo være en tanke.

PC-en din er lett å overvåke. Program og hardware til dette finnes i stor mengder. Heldigvis finnes det også programmer som avslører disse.

Alle har vel en mobiltelefon i dag og mange av disse kan ta opp samtaler også. Husk at en privatperson kan med loven i hånd ta opp en samtale med deg så lenge han er en part i samtalen. Og han trenger ikke å informere deg om at han gjør det. Skal du være helt sikker på at dette ikke skjer så krev at mobiltelefoner ikke finnes i lokalet hvis du skal ha en samtale du ikke vil at andre skal høre. Det finnes utstyr på markedet som hjelper deg å sjekke om kravet ditt er blitt oppfylt.
Skannere for å avsløre skjulte mikrofoner og kameraer er det også mye av på markedet.

Så om du vil roe paranoiaen din, eller du faktisk har grunn til å tro du blir spionert på så finnes det et marked for dette også.